Back to top

Gulag kérdőív

Kedves Válaszadó!
A Templarius Alapítvány a Gulag Emlékév kapcsán egy kutatási pályázatot nyert el (Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől a "Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások" kutatásának keretében nyert, a GUL-15-A-2016-00019 számú, Különböző tájak, közös történelem: titkok, elhallgatások, családi emlékek 1946-2016 című pályázat). Kutatási feladatunkban alapvetően azokat a családokat keressük kérdőívünkkel, ahol a felmenői között található GULAG-ra elhurcolt személy.
Nem a pontos, megélt eseménysorra vagyunk kíváncsiak, az mozgat bennünket, hogy ezeket az ,,emlékeket” miként adták tovább a családban, vagy éppen miképpen nem ment tovább az az ismeret, generációk közötti tudás, ami ebből az eseménysorból levezethető.
Tudományos módszerek segítségével alapvetően tehát olyan családokat kutatunk, ahol a családtagok megjárták a GULAG táborait. A kitöltők között pedig olyan vállalkozó szellemű családtagokat keresünk, akik felvállalják, hogy a közös emlékezet megőrzése érdekében meséljenek nekünk erről. Reményeink szerint a válaszadóink leírják azt, hogy miként történhetett mindez, hogyan dolgozták fel az eseményeket azok a családok, ahol egy családtagot 70 évvel ezelőtt elhurcoltak.
Természetesen a kérdőív kitöltése névtelen és önkéntes. A kérdőív adatait tudományos szempontok szerint csak összesítve rögzítjük. Ha úgy gondolja, hogy személyes élettörténetét inkább egyenesen nekünk mesélné el, kérjük, írjon nekünk, vagy telefonáljon!
A kérdőív kitöltésében a következő két szempontot vegye figyelembe:

  • ha a családban van olyan, akit elhurcoltak, de már nem él; kérem Önt, mint rokont arra, hogy a 49. kérdésig az emlékekből, a hozzátartozó elbeszéléseiből töltse ki a kérdőívet
  • a 50. kérdéstől két kérdés maradt. Ebből kettő a magyar történelmi korszakok megítélését kérdezi, a 52. pedig szabadon kitölthető rész fontos rész a családon belüli tudások átadásáról.

Gondja, kérdése esetén is várjuk hívását!
Kérjük, hogy a kérdőívet emailen töltse ki, vagy nyomtassa ki és juttassa vissza ahhoz a(z egyházi) szervezethez, amelynek segítségével megtaláltuk Önt.
Fáradozását köszönjük!

Gulag emlekev

Emet logo

CsatolmányMéret
Fájl Gulag kérdőív53.96 KB