Bella Rózsa kiállítás

templarius küldte be időpontban

Bella Rózsa grafikusművész kiállítása volt Gyomaendrődön 2023. május 12-én. Ebből az alkalomból közzéteszem a megnyitó beszédemet, melyre a művésznő felkért és nagy örömmel elvállaltam. 

 

„A SZÜLŐFÖLD ALKOTÁSRA SZÓLÍTOTT!”

Kiállítás megnyitó: Endrőd, Szent Antal Népház, 2023. május 12.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uram!

Drága Rózsa!

Engedjék meg, hogy nagy megtiszteltetéssel köszöntsem Önöket „A SZÜLŐFÖLD ALKOTÁSRA SZÓLÍTOTT!” című kiállítás megnyitóján. Teszem ezt egy oly kedves személy felkérésére, mint Bella Rózsa, aki Városunk büszkesége és példaképe, aki Templárius Alapítványunk javaslatára és Gyomaendrőd Város Önkormányzatának egyhangú döntése alapján 2023. március 15-én Gyomaendőd Város Díszpolgára lett. Bozsó János-, Pilinszky János- és Primus Inter Pares-díjas tanár, grafikusművész, aki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének a tagja.

„…Remélj az Úrban és tedd a jót, akkor megmaradsz földeden és biztonságban élsz…” (Zsolt.37;3)

Ugye Rózsa, ezek a szavak ismerősek számodra, mely a Zsoltárok könyvéből idézett gyönyörű gondolat, ugyanis ez a mondat egyben a Te hitvallásod. Azt gondolom, hogy ebben minden benne van, amivel Téged, szülőfölded, Endrőd, alkotásra szólított. Ha jól belegondolunk, mekkora hit, tudás, akarat, küzdelem és kitartó munka párosult, amikor az itt látható 52 db képet megalkotta, de a képek számát tekintve ez nyilván sokkal több. Nem beszélve az immár több mint 80 önálló kiállításodról, ami Magyarországon és külföldön kerültek bemutatásra. Hogy miért teszed ezt még most is oly fáradhatatlanul? Elmondásod szerint, azért, mert ahol csak lehet, tanítod az embereket hitre, hazaszeretetre és művészet kedvelésre, legyen az kiállítás, előadás, művészeti alkotás vagy könyv – a tudást át kell adni.

Kezeid alatt „kincsek is születtek”. Diákjaiddal több díjat nyertél hazai, valamint külföldi képzőművészeti, művészettörténeti és fotóművészeti versenyeken. Diákjaid nemzetközi megmérettetéseken 9 első helyet, 3 második helyezést és 1 harmadik helyezést értek el munkásságod alatt. Országos versenyeken 58 diákod kapott díjat, közülük 47-en első helyezettek lettek. Egy pedagógus legnagyobb öröme, ha az oktatás mellett szolgál és nevel, és ha ez összeér, gyémánttá csiszolódik egy gyermek. Rózsa, T ezt is tetted.

Engedjék meg, hogy egy hasonlattal éljek: amíg lesznek magok, amit el lehet hinteni, az egyszer csak szárba szökken, kivirágzik, majd elszórja magjait, melyből még több virág nyílik. Amíg lesznek ilyen magok, nem kell félteni Nemzetünket, nem kell félteni Hazánkat, Hitünket, kereszténységünket. Rózsa szárba szökkent, amerre csak megy, hirdeti a jót, a szépet, a hitet, hirdeti Isten mérhetetlen szeretetét.

Mi az, ami a rohanó, felgyorsult és robotizált XXI. században iránymutatást és megmaradást kínálhat számunkra? Egyedül a HITÜNK. Nézzük csak meg jobban ezeket a képeket. Az egységes falon a 17 rézkarc vallásos témájú képek, ezen belül is a szentek ábrázolása mekkora erőt sugároznak. „Sienai Szt. Katalin”, A szent visszavonult családi házuk egy pinceszerű zugába, amit cellájának nevezett. Csak a templomba ment ki, a gyóntatóján kívül senkivel sem beszélt; csak vezekelt, imádkozott, böjtölt és virrasztott. Ágya nem volt, a feje alatt egy kő volt a párna.

Vagy nézzük „Árpád-házi Szent Margit” ábrázolását. Amikor a tatársereg betör Magyarországra, a hatalmas mongol haddal szembe szál a több tízezer ezer fős magyar sereg, élükön 80 templomos lovaggal, Ugrin kalocsai érsekkel és még további főpapokkal, és megmenekítik IV. Béla magyar királyt. Sajnos a templomosok és főpapok az érsekkel meghalnak, de a király megmenekül. A szülők hálából a születendő gyermeküket Istennek ajánlották. Ő lett a későbbi Szt. Margit. És visszatérnek Magyarországra és a II. Honfoglalásnak köszönhetően újra épül Magyarország. Milyen sugárzó üzenete van a képnek.

De „A Szőgyéni Szent Mihály angyal” képi ábrázolása az, ami számomra mindent visz, ahogy divatosan ma mondani szokták. Az Oltalmat és segítséget sugárzó Szent Mihályt láthatjuk. Mint tudjuk, az arkangyal megjelent Antonia d'Astognacnak (ANTÓNIA DÁSZTONNYÁKNAK) és elmondta neki, hogy szeretné, ha kilenc fohásszal tisztelnék őt.
Megígérte, hogy aki ezt a rózsafüzért elmondja az ő tiszteletére,
azt kilenc angyal fogja fogadni az angyalok kilenc karából, amikor a szent asztalhoz járul.
Ha valaki naponta mondja ezt az imát,
annak ezen felül egész életében szüntelen segítséget nyújtanak a szent angyalok,
és halála után saját magának és rokonainak a tisztítótűzből való kiszabadulását is megígéri Szent Mihály. A kép azért kedves számomra, mert Lovagrendünk tagjai 2020. november 19. óta minden este imádkozzuk a Szt. Mihály Rózsafűzért, és Szt. Mihály közbenjárását kérve a COVID járvány megszüntetéséért, a betegekért és egyéb kért szándékokért egyaránt.

Illusztrálást egy-egy számára igen kedves vers esetében is vállal, ahogy ezt tette Áprily Lajos istenes versei kapcsán is. Ezekből is láthatunk belőle válogatást.

És nem utolsó sorban Endrőd számos esetben megihlette. Megörökítette a XIX-XX. század fordulója embereinek a mindennapi életét,  a tárgyait, az ünnepeit, a nyelvjárását és ezeket feldolgozó kötetek illusztrációit szülőfaluja iránti tiszteletből elkészítette az ENDRŐDI FÜZETEKBEN, visszaemlékezve a gyermekkorában hallott történetekre, a házakra, az itt élőkre. Alkotás közben nem csupán a formákat, színeket, de az illatokat és hangokat is felidézi: például a lovak patáinak dobogását. Nagyon kedves kép az Endrődi tél a Décsi utcában készült alkotás, háttérben az Endrődi Templommal, mely az előtérben tekinthető meg, több, más helyi vonatkozású képel együtt.

Hatalmas megtiszteltetés érte 2021. szeptember 30-án, amikor a Kecskeméti Települési Értéktár Bizottság döntése alapján „Bella Rózsa grafikusművész munkássága” megnevezésű értéket a kulturális örökség szakterület szerinti kategóriában a települési értéktárba emelte.

Példaképe nagybátyja, Bella János volt, aki képzőművészetet tanult, aki egészen kiskorától kezdve folyamatosan adta át neki a tudását. És milyen érdekes az élet, az Endrődi Bella János kiállítás anyaga napokkal ezelőtt került le a falról, hová Rózsa képei lettek elhelyezve. Nagy öröm Rózsa számára, hogy most unokája, Tamara próbálgatja a különböző stílusokat, és ha jól tudom, már közös kiállításuk is volt Gyöngyösön 2021. novemberében.

Befejezésül egy verssel köszönöm meg azt szépet, amit ma kapunk Rózsától.

Áprily Lajos

 BARTIMEUS

Szép volt, anyám, mikor a két szelíd kéz
megérintette fénytől szűz szemem,
világgá lett a bús világtalanság,
s öröm borzongott át a lelkemen.

Koldus-kövem felett, a tér derengett,
arcom felé egy arc világított,
s káprázva néztem hívó, mély szemébe
Annak, ki jött, megállt, meggyógyított.

Szép volt, anyám, szememmel simogatni
virág selymét, gyümölcsök bársonyát,
vagy messze-húzó út ívét követni
a dús vetésű Jordán-tájon át.

Ma is csodám a csillagsűrűs éjjel,
a nyári éj, mely csóvákat hajít,
a virradat, mely kútvízhez kicsalja
a város nőit és galambjait.

Jerikó minden színe birtokom lett.
Egész világ. De meddig lesz enyém?
Ha börtönömbe holnap visszahullnék,
tán elhullatnám s elfelejteném

a pálma zöldjét, esti domb liláját,
barna leányrajt, bíbor rózsatőt.
De lelkem mélyén hordozom halálig,
hogy láttam Őt, anyám, hogy láttam Őt!

 

Ezzel a verssel köszönjük meg a mai nap örömét és kegyelmét, hogy itt lehehetünk, és arra kérem Isten, hogy áldja Rózsát mindkét kezével. Óvja és vigyázza őt erőben, egészségben és további alkotásokkal gazdagítsa nemzeti értéktárunkat.

Ezennel a kiállítást ünnepélyesen megnyitom.

Ungvölgyi János

Templárius Alapítvány

elnök