Kitüntették a világhírű szívsebészt

Politikusban, pártban, emberben nem lehet hinni?

Politikusban, pártban, emberben nem lehet hinni, csak bízni, Istenben van a hit - mondta Prof. Dr. Papp Lajos, miután Gyomaendrődön átvette a Csernus Mihály Emlékérmet.
Csernus Mihály 1923 és 1945 között Endrőd apátplébánosa volt, ő vetette fel, hogy a falunak művelődési házra van szüksége. A tulajdonos erre a célra felajánlotta a telket, az egyház pedig felépítette rá a község első emeletes épületét. Az apátplébános jó minőségű építőanyagokat felhasználva, kiváló mesterekkel dolgoztatott. Az épület homlokzatára felkerült a katolikusok jelképe, a kereszt is. 1930. május 9-én nyitotta meg kapuit az Endrődi Népház. Csernus Mihály a térség országgyűlési képviselőjeként is dolgozott.
Az Endrődi Népház 80. születésnapján háromnapos programmal köszöntik az intézményt. Szombaton egyebek mellett egy közéleti fórumot tartottak, amit a Templomos Lovagrend civil szervezete a Templárius Alapítvány hívott életre. Az eseményen átadták az alapítvány által létrehozott Csernus Mihály Emlékérmet, amit Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész, Prof. Dr. Bakos Miklós vegyészmérnök, Várfi András Gyomaendrőd polgármestere és Zelenák Zoltán mecénás kapott meg. A közéleti fórum a hit, a vallásosság kérdéskörét vetette fel. Az előadók között volt Vaszkó Irén is, a nyugdíjas tanárnő 1956 után elvesztette munkahelyét, sorozatosan érték támadások, finoman fogalmazva sem volt az elmúlt rendszer kegyeltje, de mint mondta, hitét soha nem veszítette el. Papp Lajos beszédében kiemelte: politikusban, pártban, emberben nem lehet hinni, csak bízni, Istenben van a hit. A világhírű szívsebész kijelentette, hogy nincs még egy olyan nemzet, mint a magyar, ahol szinte már a sejtjeinkben rögzülnek az archaikus imádságok, a 700 ezer népdalunk döntő része ezekből a fohászokból épül fel.

Varjú Zoltán
2010-05-08 19:03 Utolsó módosítás: 2010-05-08 19:29
Forrás: http://hir6.hu/cikk/42101/100508_kituntettek_a_vilaghiru_szivsebeszt

Kitüntették a világhírű szívsebészt
Kitüntették a világhírű szívsebészt
Kitüntették a világhírű szívsebészt
Kitüntették a világhírű szívsebészt
Kitüntették a világhírű szívsebészt