A JÓ HARC, AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK VÉDELMÉBEN – KONFERENCIA

November 30-án került megrendezésre Gyomaendrődön az A JÓ HARC, AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK VÉDELMÉBEN – KONFERENCIA, ahol is egy teljes délelőttön át hallhattunk azon keresztény testvéreink helyzetéről, akik háborús övezetben, vagy egyes terror szervezetek által rettegésben tartott területeken próbálják leélni, koránt sem egyszerű mindennapjaikat. Mi, a Mezőtúri Református Gimnázium katolikus hittanosai egy kisbusszal vettünk részt a rendezvényen. Köszönettel tartozunk az intézmény főigazgatójának, hogy ezt lehetővé tette számunkra, és a Templárius Alapítványnak, hogy meghívtak bennünket.
A konferencián a fővédnöki köszöntőt az üldözött keresztényekért felelős államtitkár mondta. Azbej Tristan leszögezte, hogy a XXI. században is egy élő probléma a keresztényüldözés, melyről nagyon kevés nemzetközi visszhang van. Továbbá ismereteket szereztünk a Hungary Helps (Magyarország Segít) működéséről és tapasztalatairól.
Ezt követően dr. Márfi Gyula, veszprémi érsek, „A migráció magyar szemmel” című előadását hallgathattuk meg. Az érsekatya elmondta, hogy az iszlámvalláson belül, a Korán tanítása miatt a keresztényeket mennyire elítélik pusztán már vallásuk miatt.
A konferencián Győrfi Károly a hiánypótló művét, a Keresztényüldözés a XXI. század elején című könyvet is bemutatta. A könyv helyszínen való megvásárlására és dedikálásra is volt lehetőség.
Fr. D. Fekete Balázs, történész, előadásában a Templomos Lovagrendről árult el számos roppant érdekes dolgot. „A harcos egyház eszméje” volt előadásának címe.
Végül, de nem utolsó sorban, Siklósi Beatrix főszerkesztő asszony „Övék a mennyek országa” című, a keleti keresztényüldözésről szóló dokumentumfilm rezüméjét láthattuk! A filmből részletet is bemutattak, mely egyszerre volt megrázó, mégis ámulatba ejtő, mert megmutta azon egyszerű, keresztény emberek életét, akik nem félnek dacolni a Boko Haram, vagy az ISIS terror szervezetekkel vallás(fotó: Ungvölgyi Zsuzsanna)uk gyakorlása érdekében. Az ő életük példamutató lehet számunkra, ebben a már igencsak materialista világunkban.
Hiszem, hogy Jézus – Máté evangéliumában olvasható – szavai, miszerint a kereszténységen, az üldöztetés ellenére „a pokol kapui nem vesznek erőt rajta.”, a nemzetközi segítséggel egyesülve lehetővé teszik a veszélyeztetett helyeken élő keresztény emberek hitbéli életét.

Olasz Ákos
11. évfolyam

(fotó: Ungvölgyi Zsuzsanna)

A JÓ HARC, AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK VÉDELMÉBEN – KONFERENCIA
A JÓ HARC, AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK VÉDELMÉBEN – KONFERENCIA
A JÓ HARC, AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK VÉDELMÉBEN – KONFERENCIA
A JÓ HARC, AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK VÉDELMÉBEN – KONFERENCIA