A Közösségi Ház működése

A Gyomaendrődi Közösségi Házról, 5502 Gyomaendrőd, Blaha Lujza u. 21. (avagy a Déryné Művelődési Házról) külön kell szólnom. Tekintettel arra, hogy Templomos Lovagrendünk Magyarországi Rendtartomány 3 részből épül fel (Budapest és környéke Kommenda, Dél és Nyugat Magyarországi Kommenda, továbbá a Tiszántúli Kommenda). A Tiszántúli Kommendának vagyok a commendatora, továbbá a Templárius alapítvány kuratóriumi elnöke. A Tiszántúli Kommenda, a Templárius Alapítvány és a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának köszönhetően 2006. március 1-től a Gyomaendrődi Közösségi Házat Közművelődési megállapodás keretében működtetjük, mint Templárius alapítvány. (Ezen megállapodás hitelesített másolatát mellékelten csatolom a bemutatkozásunkhoz).

A megállapodás értelmében 190eFt/hó támogatásból kell a fenntartást, a programokat és a rezsit kigazdálkodni, ami ebből a z összegből lehetetlen. 1 fő takarító bérére elegendő, és további két fő Start program alkalmazottat foglalkoztatok, és ennek 15%-os járulékaira már nem futja. Viszont az ’alvó házból’ egyre több és gazdagabb programot szerveztünk, és van igény ezek fenntartására (operett est, nóta est, nosztalgia és latin est, cigány bál, irodalmi est, gyerek programok…) és a fiatalokkal való foglalkozás égetően szükséges, ahol kulturáltan szórakozhat;

Sajnos ezen programokból befolyó bevételek és némi árusítás, termék bemutató csupán annyi bevételt eredményez, hogy az a 3 alkalmazott és rezsi költségeire elegendő. További számos lehetőséget kínál a ház, mert nagy színházterme, kisebb előadó terme, klubterme és egy különálló kis ház még sok lehetőséget rejt magában. Sajnos pályázatainkat elurasítják, nagyobb pályázatra pedig nincs önerőnk.

A kulturált szórakozást tűztük ki feladatul. Ezt még kevesen próbálták meg a környékben, Békés megyében, és azt hiszem, hogy a mai droggal telt szórakozóhelyek helyett itt lehetőség nyílik beszélgetésre, arra, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Ehhez be kell őket csalnunk olyan programokkal, ami érdekli őket.

Hogy mi lehet ez?

  1. Egy éjszakai pinpong bajnokságba benevezni. Ehhez nincs anyagi eszközünk, hogy 4-5 db asztalt tartozékaival megvegyük. Ehhez feltétlen szükséges 1-2 csocsó asztal is. A hely rendelkezésre áll, üdítő és kávéautomatát már megrendeltük és működik. A program megvalósítására az ISZCSEM-nél nem nyertünk;
  2. Fontos lenne bekapcsolódni a TELEHÁZ programjába. Ennek minimum feltétele, hogy 4-5 számítógéppel rendelkezzünk, ezt legális programmal feltelepítsük, és szélessávú Internet elérés legyen, több rákötési ponttal. Ennek anyagi feltétele szintén hiányzik. Pályáztunk az NCA-nál, nem nyertünk.
  3. Alapvető, hogy az iroda korszerűen, nagy fénymásolóval és egyéb szükséges dolgokkal felszerelt legyen (bútorok, székek, számítógép asztalok, lézernyomtató, szélessávú Internet kapcsolat) és rendelkezésre álljon a szükséges felszerelés. Sajnos annyira szegények vagyunk, hogy erre nem telik, pedig nagyon fontos a vendég és programok szervezése szempontjából. Erre is szeretnénk támogatót találni.
  4. 2007. január 1-től problémát fog jelenteni a tovább foglalkoztatás. Annyira nincs pénzünk, hogy a Közösségi Ház léte és eddig elért eredménye forog kockán. Annak ellenére, én, mint vezető fizetést nem veszek fel szervező és felelősségteljes munkámért.
  5. A Közösségi Ház külső és belső felújításáról nem is beszéltem, sőt a lakóépületről sem, ahol diákszállás kialakítása is lehetséges lenne. Most szeretnénk pályázni a Norvég alapra, oda szintén min. 10% önerő szükséges.
  6. Arra gondoltunk, hogy létesítünk egy DICSŐSÉG FALAT, és ott azon segítők és támogatók neveit és elérhetőségeit örökítenénk meg egy dicsőség táblán, akik égetően szükséges anyagi és természetbeni segítséggel támogatnák szívügyünket és szép kezdeményezésünket a Kultúrház falán.
  7. Természetesen minden segítséget egy személyes beszélgetéssel és helyszíni szemle alapján, meggyőződve az itt leírtakkal kérjük és várjuk azon múlti vállalatok, cégek, magánszemélyek segítségét, akik szívügyüknek érzik az ifjúság felkarolását és segítését, és rendhagyó kezdeményezésünkkel, a segítőkkel közösen egy mintát tudnánk adni az ország számos Kultúrházának, hogy mit és milyen módon érdemes ezzel az égetően szükséges feladattal foglalkozni.